Bolnica Bezbolnica

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa Čakovec u listopadu 2010. godine započeo je s provedbom projekta nazvanog “Bolnica Bezbolnica”. Projekt je namijenjen djeci koja se nalaze na bolničkom liječenju. Volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa u suradnji s umjetnicima provode glazbene, likovne, dramske i druge kreativne radionice.
GDHCK Čakovec drži da je u procesu liječenja, briga za pacijenta, njegovo psihičko i mentalno zdravlje, bitna gotovo koliko i briga za njegovo fizičko zdravlje. Blagdan Valentinova obilježen je na Dječjem odjelu Županijske bolnice Čakovec dolaskom učenika 3.h razreda Osnovne škole Hodošan i njihovom priredbom malim štićenicima Odjela. U programu su sudjelovali: David Hranjec, Larissa Mirić, Lea Kovač, Lorena Vargek, Tin Vegi, Lana Naranđa, Antonio Dojčić, Marta Ružman, Rea Sabol i Dominik Blagus predvođeni razrednicom Katarinom Barić i stažisticom Tinom Jurčan.

Ovo je dosad treći program Osnovne škole Hodošan u Dječjem odjelu Županijske bolnice Čakovec. Prvi puta nastupali su učenici 4.h razreda 2010. godine (također predvođeni razrednicom Katarinom Barić), u vremenu darivanja za Valentinovo i kao uvod u pokladne dane Dječji odjel posjetili su 17. veljače 2012. godine učenici 2.h iz Osnovne škole Hodošan predvođeni učiteljicom Anastazijom Ankom Balent i pedagoginjom Ivanom Kirić.

Mali štićenici i izvođači i ovaj puta bogato su darivani slatkim poklonima, a Odjel higijenskim potrepštinama i voćem.
Posebnost ovog posjeta bila je što se nakon 20-tak održanih priredbi od 2010. godine do danas od djelatnica Odjela oprostila ravnateljica GDCK Čakovec Nada Špoljarić. Naime, od 1. ožujka postat će umirovljenica pa će se nadalje ponekad pojaviti samo kao dragi gost Dječjeg odjela. Prigodni poklon predala joj je stalna suradnica projekta prvostupnica zdravstvene njege Nataša Rašperger.

U petak neki učenici 3. razreda Osnovne škole Hodošan posjetili su djecu u bolnici. Učiteljica nam je pripremila kratki program kojim smo odlučili razveseliti mališane u bolnici. Pojeli smo užinu i krenuli u Čakovec. Do bolnice vozili smo se kombijem Crvenog križa. Ja jako volim pomagati pa sam bila uzbuđena kad ćemo već jednom stići. Kad smo došli u bolnicu, ušli smo u dizalo i vozili se do četvrtog kata. Došli smo do dječjeg odjela, gdje nas je dočekala sestra Nataša. Ona nam je pokazala gdje ćemo ostaviti svoje stvari. Djeca sa odjela počela su dolaziti, a mi smo se spremili za program. Izveli smo nekoliko pjesmica i recitacija. Djecu je najviše nasmijala recitacija koju je izveo David. Program je završio i djeci smo dali poklone koje smo im donijeli. I mi smo dobili poklone. Sve je završilo i vratili smo se kući. Vrlo sam sretna što smo razveselili bolesnu dječicu.
Lea Kovač 3.h

Radujem se svakom izletu, a ovom posebno. Zašto? Zato jer je humanitarnog karaktera.
Moji prijatelji iz razreda, naše učiteljice, ravnatelj i ja smo posjetili Županijsku bolnicu Čakovec, točnije dječji odjel.
Za bolesnu djecu smo pripremili malu predstavu. Pjevali smo, plesali i recitirali. Bilo mi je drago vidjeti osmijeh na njihovim licima. Nagradili su nas pljeskom. Donijeli smo im poklone, a i oni su nas nagradili bombonjericom. Sretna sam što sam bolesnoj djeci uljepšala boravak u bolnici.
Rea Sabol 3.h

U petak ujutro smo nakon drugog sata nas desetero učenika iz 3. h razreda zajedno s učiteljicama Katarinom i Tinom krenuli u čakovečku bolnicu. Putovali smo kombijem Crvenog križa, a putem smo razgovarali o mnogočemu. Imali smo nastup na dječjem odjelu čakovečke bolnice. Nastupali smo pred djecom kojoj je taj odjel trenutačno drugi dom, te pred djelatnicima bolnice. Ja sam nastupao s recitacijom Blago glistama. Pjevali smo pjesme Pada snijeg, Ging gang guli i Danas je fašnik. Sve smo to naučili i dobro uvježbali u školi. Publika nas je nagradila gromoglasnim pljeskom, a dobili smo i bombonjerice. Toga sam trenutka bio jako ponosan na svoj 3. h razred. Volio bih više ovakovih trenutaka. Siguran sam da smo svojim nastupom mnogima uljepšali dan, a djeci barem malo olakšali bolničke dane i zbog toga sam jako sretan.
Tin Vegi, 3.h
Bio je petak. U školi sam imala samo dva sata. A znate zašto? Zato jer je nas desetero učenika išlo u Čakovec u bolnicu, našim malim programom razveseliti bolesnu dječicu. Nakon drugog sata po nas je stigao kombi Crvenog križa. Na putu do Čakovca u kombiju smo pjevali pjesmice i zabavljali se. Kad smo stigli u bolnicu iz kombija smo uzeli pelene i darove za bolesnu djecu. U hodniku gdje se održao naš mali program okupilo se mnogo djece sa svojim roditeljima. Naš mali program sastajao se od veselih pjesmica i recitacija. Pošto nam se bliži Fašnjak, jednu pjesmicu smo izveli uz maske i kostime koje smo sami izradili. Svima se naš program svidio i na kraju su nas nagradili jednim velikim pljeskom i malim bombonjerama. Mi smo se sretni vratili kući jer smo uspjeli razveseliti bolesnu dječicu i vratiti im osmijeh na lica. Voljela bih kad bi bilo više takvih humanitarnih programa.
Lana Naranđa 3. h

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećaj/smanji veličinu fonta