GDCK ČAKOVEC USPJEŠNO ODRADIO VJEŽBU CIVILNE ZAŠTITE ”DRAVA 2018.”

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec je 08. lipnja 2018. godine sudjelovalo u izvođenju vježbe civilne zaštite Drava 2018. s ciljem praktične provjere osposobljenosti i postupaka intervencije te djelovanja operativnih snaga u sustavu civilne zaštite.

Vježba se održala na lijevoj obali rijeke Drave gdje je, prema scenariju, porastao nivo vode u rijeci zbog čega je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Porast vode uzrokovao je ”zarobljavanje” trojice ribiča na desnoj strani kanala, dok je zbog obilnih kiša i neprilagođene vožnje stanju na cesti u odvodni kanal HE Dubrava izletjelo osobno vozilo u kojem se nalazila jedna osoba.

U ovom zanimljivom scenariju sudjelovalo je 19 članova interventnog tima, troje djelatnika te predsjednik i ravnatelj GDCK Čakovec. Svoje vještine i znanje tijekom vježbe je pokazao najmlađi interventni tim oformljen u sklopu projekta ”Za zajednicu – volonterski interventni timovi” kojeg GDCK Čakovec provodi u partnerstvu s ACT Grupom te Srednjom školom Čakovec. Projekt vrijedan 928.292,92 kuna financiran je u potpunosti iz Europskih socijalnih fondova, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

U vježbi Drava 2018. članovi interventnog tima sudjelovali su s nekoliko aktivnosti: podizanje šatora, zbrinjavanje ozlijeđenih te prijevoz hrane i vode do unesrećenih ribara čamcem Flammifer nabavljenim u sklopu projekta.

U provođenju i organiziranju vježbe sudjelovali su, uz GDCK Čakovec, Stožer civilne zaštite Međimurske županije, Područni ured za zaštitu i spašavanje Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja, Zavod za hitnu medicinu, Policijska uprava međimurska, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, DVD Sveta Marija, DVD Donji Vidovec i DVD Donja Dubrava.

Cilj projekta ”Za zajednicu – volonterski interventni timovi” odnosi se na razvoj kvalitetnih programa školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama. U sklopu projekta do sada su održane edukacije koordinatora volontera na kojima je sudjelovalo više društava Crvenog križa, edukacije članova interventnog tima te mnoge volonterske aktivnosti kao što je osiguravanje prve pomoći na manifestaciji BIMEP 2018.

Pročitajte još

Dobrovoljno darivanje krvi u svibnju 2024.godine

GDCK Čakovec organizira sljedeće akcije dobrovoljnog darivanja krvi: 20.05.2024. godine u ČAKOVCU od 11,00 do …

Povećaj/smanji veličinu fonta