Hrvatski Crveni križ počinje proces podjele novčane pomoći

28.01.2021.Novac hrvatskih građana bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu.

  • Hrvatski Crveni križ započinje proces podjele novčane humanitarne pomoći stradalom stanovništvu
  • Kriterij je prijavljeno prebivalište ili  boravište u potresom oštećenom objektu
  • Popunjavanje zahtjeva temelj je za isplatu novčane pomoći 
  • Mobilni timovi HCK-a kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka
  • Isplata na tekući račun, zaštićeni račun ili putem Hrvatske pošte
  • Točan iznos definirat će se nakon uvida u broj prikupljenih zahtjeva te potom kreće isplata
  • Apel kao i donatorski telefon 060 9011 još uvijek su aktivni 

Hrvatski Crveni križ počinje proces podjele novčane pomoći prikupljene Apelom i donatorskim telefonom u ukupnom iznosu od 45.819.108,38 kuna.

Temeljem Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom dosad je prikupljeno je 45.239.964,63 kuna. Putem donatorskog telefona 060 9011 do 28. siječnja 2021. godine zabilježeno 92663 poziva u vrijednosti od 579.143,75  kuna (uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Sav novac hrvatskih građana prikupljen Apelom i donatorskim telefonom bit će direktno podijeljen potresom pogođenom stanovništvu.

„U ime stradalog stanovništva HVALA svim donatorima koji su iznimno brzo reagirali i odazvali se pozivu upomoć.  U ime Hrvatskog Crvenog križa i svoje osobno ime zahvaljujem donatorima na danom povjerenju za ostvarenje zajedničkog cilja – ublažavanje patnje stradalom stanovništvu. Hrvatski Crveni križ od prvog je dana uz pogođene građane. S njima smo doživjeli i razorniji potres te odmah potom krenuli s pružanjem pomoći stradalima i sudjelovali u evakuacijama. Od prvog potresa smo na terenu i ostat ćemo na pogođenom području dokle god stradalo stanovništvo treba našu podršku i pomoć“, ističe izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te dodaje kako će javnost pravovremeno biti obaviještena o svim daljnjim koracima isplate novčane pomoći te da će po završetku isplate javnosti biti prezentirano financijsko izvješće.

KRITERIJI

Novčana pomoć namijenjena je građanima koji su imali prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. / 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja, a koja će se demonstrirati fotografijama, potvrdom statičara ili izjavom / opisom oštećenja, fotografijom naljepnice i slično. Potresom pogođeno područje uključuje Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

PROCES ISPLATE 

Hrvatski Crveni križ poziva sve građane s potresom pogođenog područja, a koji ispunjavaju navedene kriterije, da popune zahtjev za isplatu novčane pomoći. Zahtjevi se zaprimaju sljedeća tri tjedna, završno s 19. veljače 2021. godine. Po završetku prikupljanja zahtjeva te provjere njihove valjanosti definirat će se točan iznos novčane pomoći koja će potom biti isplaćena građanima.

Zahtjev se može ispuniti u evakuacijskim centrima na potresom pogođenom području, u svim društvima Crvenog križa diljem zemlje, u jedinicama lokalne samouprave te u poslovnicama Hrvatske pošte. Popis svih adresa moguće je pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr. Također, mobilni timovi Hrvatskog Crvenog križa kreću s obilaskom najudaljenijih sela i zaseoka te će na licu mjesta pomoći građanima u popunjavanju zahtjeva. S obzirom na zahtjevnost terena, podršku u dostavljanju zahtjeva pružit će i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Na telefonskom broju 0800 11 88  građani mogu dobiti sve potrebne informacije o popunjavanju zahtjeva.

NAČIN ISPLATE

Novčana pomoć će se isplaćivati na dva načina, a prema odabiru podnositelja zahtjeva: uplatom na tekući račun ili zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte (preuzimanje u poslovnici ili isplata putem poštara koji djeluje na potresom pogođenom području).


IZNOS POMOĆI

Korisnici jednokratne novčane pomoći su samci ili objedinjeno članovi kućanstva. Po završetku prikupljanja zahtjeva, zaključno s 19. veljače 2021. godine,  a s obzirom na njihov ukupan broj, definirat će se točan iznos novčane pomoći.

Apel za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom, kao i donatorski telefon bit će aktivni do 28. ožujka 2021. godine, a sva preostala sredstva po završetku bit će jednako podijeljena potresom pogođenom stanovništvom po spomenutom kriteriju.

STATUS AKTIVNOSTI

Do sada je podijeljeno 2.438 grijalica, 2.687 deka, 115 agregata, 3.875 paketa dječje hrane i opreme te 273 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć. Pružena je 7.762 puta usluga psihosocijalne podrške te su provedene brojne aktivnosti za najmlađe. Trenutno je na terenu više od 350 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.

Važne poveznice:

Upute za popunjavanje Zahtjeva

Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć

Lokacije gdje se može preuzeti i ostaviti Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć

Kako će se dijeliti novčana pomoć

Dosad podijeljena pomoć

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Povećaj/smanji veličinu fonta