Odgovor na katastrofe

Među nove djelatnosti Hrvatskoga Crvenoga križa spada i projekt „Interventni tim“ koji je osmišljen tijekom 2009. godine i kojega su prihvatile gotovo sve županijske i gradske organizacije Crvenoga križa. Inicijativu su dodatno potaknule poplave koje su tijekom 2010. godine poharale čak 7 županija. HCK – Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec započelo je edukaciju i trening svoga interventnog tima koji će pružati stručnu pomoć u cilju prevladavanja kriznih situacija i ublažavanju odnosno otklanjanju štetnih posljedica, a djelovanje usmjereno na postradalo stanovništvo i članove spasilačkih ekipa.

Njihova temeljna znanja bit će pružanje prve pomoći, psihosocijalna potpora, komuniciranje među ekipama i protok informacija prema mjerodavnima, sigurnost i samozaštita na terenu. Interventni tim u konačnici čini dvadeset educiranih osoba koji se prema svojoj stručnosti i zanimanju raspoređuje u 5 manjih timova sa specijalnim znanjima: procjenu situacije, pružanje prve pomoći, službu traženja, organizacija smještaja i podizanje naselja te osiguranje pitke vode i minimuma higijenskih uvjeta.

Prvi trening održali su Marinko Metličić iz Službe za pripremu i djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama HCK i mr. sc. Ferid Kašmo, načelnik Odjela za preventivu, planiranje i nadzor Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec. U uvodnom dijelu nazočnima se obratio predsjednik GDCK Čakovec Mladen Valkaj, a cjelokupnu pripremu obavili su djelatnici Gradskog društva CK predvođeni ravnateljicom i voditeljicom Tima Nadom Špoljarić. Ravnateljica Šoljarić ujedno je članica Zapovjedništva Civilne zaštite Međimurske županije.

Rukovodeći se podatkom da ako je barem 5% stanovništva nekog kraja educirano barem u pružanju prve pomoći tada se u slučaju katastrofe spašava veliki broj ugroženih. Veća priprema, edukacija i opremljenost ekipa za spašavanje znači da broj spašenih značajno raste. Gradski i županijski interventni timovi daju članove u nacionalni tim. Kao već zapaženi član, Crveni križ Hrvatske iz organizacije koja je primala pomoć i radila na teritoriju zahvaćenim ratom, danas među 187 nacionalnih društava aktivno pomaže u domovini i svijetu.

Prvom treningu odazvali su se kandidati: Nikola Dragosavac iz Brezja, Sanja Goleš, Ivan Horvat, Ilija Jurak, Dubravka Kečkeš, Goran Kolarić, Emil Kolarić, Luka Međimurec, Marinko Mesarić, Saša Mučić, Mihael Peras, Ivica Perčić, Stjepan Pokrivač, Dražen Špoljarić, Filip Tarandek, Katarina Zanjko, Zoran Zanjko i Vladimir Žerjav, svi iz Čakovca, Denis Kovač i Dušan Lapov iz Domašinca, Marinko Hreman iz Gardinovca, Sandra Vlahek iz Hodošana, Jasenka Đurić, Tomislav Horvat, Milivoj Kossi i Mira Paić iz Nedelišća, Ivan Lesjak, Alenka Novak i Miroslava Novak iz Pribislavca, Tanja Kamenar i Željko Kamenar iz Slakovca, Ivan Barić, Boris Barić i Vanja Barić iz Svetog Jurja u Trnju, Ferid Kašmo iz Varaždina, Goran Matjačić izVučetinca, Martina Jalšovec iz Zebanec Sela i Mladen Valkaj iz Železne Gore.

Za rad tima neophodna je nabava opreme koju čini osobna oprema, kreveti, satelitski telefoni, terenska vozila, agregati, šatori, čamci, nosila, torbice prve pomoći, kacige, pročistači vode, sušilice, pokrivači i dr. Među prednosti svakako se ubraja skladišni prostor koji ima GDCK Čakovec. Trening tima nastavlja se tijekom slobodnih vikenda. Poučeni iskustvom da Međimurju najviše prijete poplave članovi tima predložili su da prvi specijalistički tim prođe obuku spašavanja na vodi, ronjenja i upravljanja plovilima.

Pročitajte još

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu Libije pogođenom poplavama, evo kako možete pomoći

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu Libije pogođenom poplavama. Na području sjeveroistočne Libije …

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećaj/smanji veličinu fonta