Studijska posjeta Crvenom križu u Augsburgu u sklopu projekta „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“

 

U sklopu projekta Za zajednicu – volonterski interventni timovi kojeg provodi ACT Grupa u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i Srednjom školom Čakovec, organizirana je trodnevna studijska posjeta Bavarskom Crvenom križu – podružnica Augsburg (Njemačka).

Fotografija Za zajednicu- Volonterski interventni timovi.

Cilj ove studijske posjete bio je upoznavanje s europskim primjerima dobre prakse u radu i edukaciji interventnih timova, regrutacijom volontera i radom s mladima. Projektni tim od 9 članova tako je u razdoblju od 27. do 30. studenog 2017. godine učio o strukturi i organizaciji institucija u Augsburgu koje se bave odgovorom na krizne situacije, a to su Crveni križ, odjeli za krizne situacije gradskih i županijskih vlasti te organizacije mladih.

Projektom Za zajednicu – volonterski interventni timovi nastoji se educirati i opremiti interventni tim Gradskog društva Crvenog križa Čakovec koji će u potpunosti biti spreman odgovoriti na izazove različitih kriznih situacija kao što su poplave ili migrantska kriza.

Radi povećanja učinkovitosti, ali i zaštite volontera od mogućih opasnosti za njihovo zdravlje i život, nužna je priprema volontera za intervenciju. Stoga je cilj projekta razviti kvalitetne programe školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama.

Tijekom tri dana studijske posjete od Mladeži Crvenog križa, ali i Savjeta mladih u Augsburgu, delegacija iz Hrvatske je učila kako organizirati rad mladih i volontera, kako ih motivirati da se uključe u volonterski rad i organizirati kvalitetne volonterske akcije. Osim toga, članovi i volonteri Bavarskog Crvenog križa u podružnici Augsburg prezentirali su im strukturu Crvenog križa u Bavarskoj i načelo da volonteri predstavljaju okosnicu organizacije i donose sve važne odluke u Odborima. S obzirom na to da volonteri i njihovi koordinatori trebaju biti educirani za obavljanje volonterskih aktivnosti, predstavljeni su priručnici i upute za edukacije i treninge poboljšanja rada volontera i koordinatora volontera.

Fotografija Za zajednicu- Volonterski interventni timovi.

Kako funkcioniraju interventni timovi Crvenog križa, koji u Njemačkoj imaju važnu ulogu u obliku hitne pomoći, prikazali su predstavnici Bavarskog Crvenog križa u Schwabmünchenu. Prezentiran je i rad službi spašavanja na vodi i planinama te načine na koje su službe spašavanja uključene u odgovore na probleme kriznih situacija u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Više informacija o tome predstavili su predstavnici Ureda za menadžment u kriznim situacijama u Bavarskoj koji djeluje u sklopu Bavarske županije.

Primjeri dobre prakse koje su članovi tima vidjeli i usvojili poslužit će kao smjernica prilikom kreiranja plana obuke interventnog tima i rada s volonterima. Projekt vrijedan 928.292,92 kuna financiran je u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., a provedba projektnih aktivnosti trajat će 18. mjeseci.

Pročitajte još

Dobrovoljno darivanje krvi u listopadu 2020 godine

GDCK Čakovec organizira sljedeće akcije dobrovoljnog darivanja krvi:   16.10.2020. godine u GORIČANU  od  12,00 do …