Važne upute za zaštitu od širenja zaraze koronavirusom na jednom mjestu

30.03.2020.

S ciljem sprečavanja širenja epidemije koronavirusa donesene su brojne izvanredne mjere. U nastavku teksta donosimo vam važne upute vezane uz zaštitu vlastitoga i zdravlja drugih osoba.

Za starije i nemoćne osobe

Kako su starije osobe i kronični bolesnici u većem riziku od koronavirusa, Hrvatski Crveni križ i 131 društvo Crvenog križa redovito ih obilaze i osiguravaju im osnovne životne potrepštine. Upute za starije osobe i kronične bolesnike pročitajte ovdje.

Svi oni koji trebaju pomoć, a nisu obuhvaćeni programom Pomoći u kući, mogu kontaktirati najbliže društvo Crvenoga križa i na taj način dobiti odgovarajuću podršku. Kontakt vama najbližeg društva Crvenog križa dostupan je na linku.

S obzirom na brojne građane koji se zbog epidemije koronavirusa samoorganiziraju kako bi pružili pomoć starijim i nemoćnim osobama, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ izradio je dva letka. Cilj je bio omogućiti savjete za pružatelje, ali i primatelje pomoći. Letci su dostupni na sljedećem linku.

S ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je upute o sprečavanju i suzbijanju epidemije koronavirusa u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi. 

Među ostalim, upute podrazumijevaju redovite pojačane mjere čišćenja i dezinfekcije prostora, ulazak u dom isključivo zaposlenicima ustanove te službenim osobama u svrhu redovitog obavljanja djelatnosti i druge. Upute su dostupne na linku.

Socijalno distanciranje

Na snazi su i protuepidemijske mjere te stroge mjere socijalnog distanciranja. One podrazumijevaju izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru kao i zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu te obustavu odnosno ograničenje rada mnogih djelatnosti. Više informacija dostupno je ovdje.

Osim navedenoga, u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa ključna je samozaštita te je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore. Preporuke pronađite ovdje.

Za razliku od spomenutih, mjere za osobe kojima je određena samoizolacija provode se s ciljem sprečavanja daljnjeg širenja zaraze koronavirusa i oboljenja od COVID-19, a podrazumijevaju 14 dana ne kretanja iz doma i brojna druga obligatorna ograničenja. Pročitajte što trebate znati o samoizolaciji na ovome linku.

Upute za poslodavce

U kontekstu poslovanja i zaštite djelatnika, svi poslodavci koji su to u mogućnosti moraju poduzeti mjere navedene na sljedećoj poveznici.

Pročitajte još

Održana završna konferencija projekta Korak prema održivosti

Danas je održana završna konferencija projekta Korak prema održivosti. Podsjetimo, projekt je provodilo Gradsko društvo …

Povećaj/smanji veličinu fonta