Nabavljen čamac za spašavanje u poplavama u sklopu projekta „Za zajednicu – volonterski interventni timovi“

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec je u sklopu projekta „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“ nabavilo aluminijski čamac s prikolicom i vanbrodskim motorom od 10KS koji je namijenjen spašavanju ljudi i dobara na slatkovodnim vodama.

Nositelj projekta je ACT Grupa koja iza sebe nosi niz uspješno provedenih projekata, dok su Srednja škola Čakovec te Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec partneri u projektu. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na uspostavu funkcionalnih volonterskih kriznih timova koji su neophodni u slučaju prirodnih katastrofa i kriznih situacija. Timovi će biti u potpunosti opremljeni, a nabava čamca bila je važna kako bi se oni na vrijeme obučili i mogli reagirati u slučaju poplava na području cijele Međimurske županije.

Čamac Flammifer FFB 428 namijenjen je za spašavanje u poplavama u urbanim sredinama, rijekama i jezerima. Svojim oblikom omogućuje veliku stabilnost, lako upravljanje i pristajanje uz obale rijeka. Čamac je opremljen s dvije pramčane ograde koje služe za lakši ulazak i izlazak osoba te pridržavanje u plovidbi. Ima tri poprečne klupe za sjedenje koje se mogu iskoristiti kao stepenice postavljene na pramčanu ogradu za lakši pristup poplavljenim objektima. Svojom masom od 160kg i ugrađenim pneumatskim kotačima na dnu čamca omogućuje korisniku lakši ulaz, odnosno izlazak iz rijeke na teže pristupačnim mjestima. Jedna osoba može upravljati čamcem od istovara, upravljanje na suhom, do utovara na prikolicu. Može primiti do 6 osoba te će se koristiti u radu interventnih timova.

Čamac je izgrađen od aluminijske legure otporne na rđanje. Posjeduje dvije uzgonske komore kapaciteta cca. 500 litra što ga čini nepotopivim. Palube i dno čamca izrađeni su od tvornički orebrenog lima s protukliznom površinom za bolju sigurnost korisnika.

Dimenzije čamca su:   

  • duljina 4,28m;
  • širina 1,5m;
  • visina 0,47m;
  • gaz na sredini pod punim opterećenjem 0,23m.

 

 

 

 

Projekt vrijedan 928.292,92 kuna financiran je u potpunosti iz Europskih socijalnih fondova, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., a cilj projekta je razviti kvalitetne programe školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama.

Pročitajte još

Natječaj za volontiranje u podršci djeci pri učenju

Želite biti društveno korisni, a ne znate kako? Možete započeti tako da mijenjate svijet jednog …

Povećaj/smanji veličinu fonta