Održana završna konferencija projekta „Roma support – mobilni tim za podršku obiteljima“

U ponedjeljak, 31. kolovoza, u prostorijama zgrade Scheier, održana je završna konferencija projekta „Roma support – mobilni tim za podršku obiteljima“. Projekt smo provodili u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i SOS Dječjim selom Hrvatska.

Projekt je usmjeren na pružanje podrške pripadnicima romske zajednice u vidu individualnog i grupnog rada s mobilnim timom u njihovim domovima i naseljima.

Intervencije koje je provodio mobilni tim su savjetovanje, pružanje psihosocijalne podrške i educiranje korisnika u temama kao što su odgovorno roditeljstvo, vođenje kućanstva, raspolaganje sredstvima socijalnih naknada, učenje odgovornog odnosa prema okolini, prevencija alkoholizma i drugih oblika ovisnosti, prepoznavanje trgovanja ljudima i seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu. Projektom se obuhvatilo 22 obitelji s područja Međimurske županije. U sklopu rada mobilnog tima poduzeto je 789 intervencija u obiteljima.

Osim rada s obitelji, u okviru projekta su se provodile i grupne edukacije po temama kao što su prva pomoć, vođenje kućanstva i upravljanje financijama te prava žena i trgovanja ljudima, za koje su interes pokazali i Romi koji nisu zahvaćeni projektom.

Ispred SOS Dječjeg sela Hrvatska Asja Zenko, koordinatorica Programa jačanja obitelji i Tadeja Barun Hardi, socijalna radnica u Programu predstavile su specifičnosti mobilnog tima i evaluaciju koja pokazala  visoko zadovoljstvo korisnika dostupnošću i prisutnošću mobilnog tima u njihovim obiteljima te smatraju da im je podrška bila korisna.

Melita Horvat, zamjenica ravnateljice CZSS Čakovec predstavila je ulogu CZSS u projektu te razliku između vrsta podrška koje pružaju u sklopu CZSS i mobilnog tim. Na koncu su sami korisnici projekta predstavili svoje iskustvo i dobrobiti mobilnog tima za njih.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se njegova provedba nastavlja i u narednom razdoblju.

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Povećaj/smanji veličinu fonta