Održana završna konferencija projekta ”Za zajednicu – Volonterski interventni timovi”

ACT GrupaGradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Srednja škola Čakovec održali su završnu konferenciju i predstavljanje rezultata projekta Za zajednicu- Volonterski interventni timovi u subotu, 26.1.2019. godine.

U dvorani Srednje škole Čakovec predstavljeni su rezultati projekta kojeg su od kolovoza 2017. godine do siječnja 2019. godine u partnerstvu provodili ACT Grupa, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Srednja škola Čakovec, a koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Raznovrsne aktivnosti projekta bile su usmjerene na uspostavu funkcionalnog volonterskog interventnog tima koji će, u slučaju katastrofa i kriznih situacija, pomagati pogođenom stanovništvu. U interventni tim je uključeno 20 mladih volontera koji su educirani i osposobljeni za rad u kriznim situacijama. Osim stručnih edukacija koje su održavali stručnjaci u pojedinim područjima kao što su pružanje prve pomoći, spašavanje iz vode ili psihosocijalna podrška, članovi interventnog tima proveli su 2.237,5 volonterskih sati pomažući zajednici, što je korišteno i kao priprema za krizne situacije.

Osim edukacije i osposobljavanja vrijednih članova interventnog tima, prekrasnih mladih ljudi koji su nesebično ulagali sebe, svoje vrijeme, znanja i vještine, kroz projektu je nabavljena radna oprema za članove interventnog tima, čamac za spašavanje te dva šatora za smještaj u kriznim situacijama. Na taj način ovaj projekt je omogućio bolju pripremljenost tima Gradskog društva Crvenog križa Čakovec  za krizne situacije.

Dobre prakse i znanje o uključivanju mladih i njihovom osposobljavanju za članove interventnog tima uobličene su u priručnik za koordinatore volontera interventnih timova. Priručnik sadrži volonterski program i sve informacije koje koordinator volontera interventnog tima mora posjedovati. Priručnik će se upotrebljavati za pripremama novih generacija interventnih timova ali i omogućiti društvima Crvenog križa koji još nemaju svoje interventne timove ili ih žele unaprijediti da koriste „međimurski model” rada s mladima.
O edukacijama i volonterskim aktivnostima interventnog tima snimljen je koji možete pogledati na ovoj poveznici.

Ovim putem provoditelji projekta zahvaljuju svim kolegama, iskusnijim volonterima CK-a, organizacijama i inicijativama s kojima su surađivali da bi uspjeli organizirati veliki broj i veliku raznolikost volonterskih akcija i aktivnosti u sklopu projekta.

Pročitajte još

Natječaj za volontiranje u podršci djeci pri učenju

Želite biti društveno korisni, a ne znate kako? Možete započeti tako da mijenjate svijet jednog …

Povećaj/smanji veličinu fonta