PRIKAZANA POKAZNA VJEŽBA „POTRES 2016“

U četvrtak, 12. svibnja 2016. godine, prema scenariju vježbe, u 11:10h Čakovec je zadesio silovit potres jačine magnitude 7,7 stupnjeva po Richteru, s epicentrom 2,5 km sjeverno od Čakovca. Državna uprava za zaštitu i spašavanje informaciju je zaprimila od Zavoda za seizmologiju, a Služba Područnog ureda zaštite i spašavanja 112 odmah obavještava sve žurne službe o silni potresa i mogućim štetama i žrtvama.

Obaviješteni su PU međimurska, Zavod za hitnu medicinu MŽ-e, JVP Čakovec, Interventni tim GDCK Čakovec i HGSS – stanica Čakovec. Obaviještene su i druge javne službe koje sudjeluju u slučajevima masovnih nesreća kao što je potres.

Urušio se krov sportske dvorane GOC-a u Čakovcu s više ozlijeđenih učenika u ruševinama. Ujedno je javljeno kako je nekoliko ljudi zarobljeno na 4. katu oštećene zgrade. Momentalnom reakcijom žurnih službi u 11,16 sati na mjesto nesreće stižu istovremeno PU međimurska, JVP Čakovec i Zavod za hitnu medicinu MŽ-e.

S vremenom se na mjesto katastrofe pojavljuju članovi Odreda izviđača Sirius i Interventni tim GDCK Čakovec, potražni tim K 9 s licenciranim psom tragačem. Na teren su još došli volonteri GDSC Čakovec i Postrojba CZ za opće namjene.

U prvih sat vremena od katastrofalne nesreće, prema dojavi službe 112, na mjesto događaja žurne službe su stigle s punim kapacitetima, u realnom vremenu i poduzele su osnovne mjere osiguravanja prostora nesreće, saniranja prvih šteta, osiguranja intervencija te su započele s postupcima spašavanja ozlijeđenih.

Stabilizirana je lokacija, zbrinuto je 20 ozlijeđenih osoba, koje su sprovedene u najbližu zdravstvenu ustanovu, spašena je osoba s visine i podignuto šatorsko naselje s opremom. Dodatno su alarmirane sve dodatne zdravstvene i javne službe koje sudjeluju u zbrinjavanju katastrofalnih nesreća i njihovih posljedica.

Vježbu su nadgledali načelnici stožera za zaštitu i spašavanje Grada Čakovca i Županije međimurske. Postrojenim učesnicima vježbe obratio se je dožupan Zoran Vidović, načelnik Stožera zaštite i spašavanja MŽ. Svima je uputio čestitke i dodao: – Ova vježba je prije svega pokazala spremnost svih žurnih službi, dobru suradnju sa svim javnim ustanovama i ono što je bitno da su ulaganjem u opremu sve žurne službe, na čelu sa Stožerom za zaštitu i spašavanje i svim ostalim čimbenicima, spremni i za ovakve izazove. Nadam se da nećemo imati prilike da budemo aktivni sudionici zbivanja koji su danas prezentirani ovom vježbom poručio je na kraju.

Vježba je održana na Sportsko-rekreacijskom centru Mladost u Čakovcu od 11 do 12 sati. Cilj vježbe je bio provjeriti spremnost i usklađenost svih žurnih i javnih službi koje sudjeluju u spašavanju ljudstva i materijalnih dobara u slučaju katastrofa u čemu se, kako je rekao dožupan Vidović, u cijelosti uspjelo.

Pokrovitelji vježbe su bili župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, a glavni koordinatori su bili dr.sc. Kristijan Valkaj, ravnatelj GDCK Čakovec i dr.sc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu MŽ-e.

U sklopu vježbe je prezentirana oprema žurnih službi i oprema za katastrofe koju je Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec razvilo s međimurskim gospodarstvenicima (zaštitna odjeća i obuća – Dika štik, Jelen d.o.o., Čateks d.o.o.; torbice prve pomoći – M-kroj; isušivači prostora – Elektro Novak, šatori – Krika d.o.o.; štednjak za katastrofe – Senko d.o.o.; kotlove za kuhanje – Strojarstvo Branilović d.o.o.; pribor za jelo – HoGast d.o.o.; kobasica za darovatelje krvi – KIŠ meso i prerada mesa; Letina d.o.o.).

 

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Povećaj/smanji veličinu fonta