Saznajte kako poduzetnici mogu postati donatori hrane

Ovaj promotivni video nastao je kao produkt projekta Humanitarni paket za Međimurje kojeg provodi Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Sadržaj naracije:

KAKO PODUZETNICI MOGU POSTATI DONATORI HRANE

U svijetu se godišnje baci više od milijardu tona hrane, dok milijardu ljudi gladuje. Mi u Hrvatskoj bacimo oko četiristo tisuća tona dok je naših 18,3 posto stanovništva u riziku od siromaštva. To znači da nemaju kvalitetnu, redovitu i pravilnu prehranu. Oko tristo tisuća od tog postotka čine djeca. Također, odbačena hrana na odlagalištima otpada oslobađa metan, staklenički plin koji utječe na klimatske promjene. A klimatske promjene donose nam prirodne katastrofe. Znate li da ukoliko ste poslovni subjekt u poslovanju hranom to možete spriječiti? I to preraspodjelom, odnosno doniranjem hrane. Doniranje je postupak kojim se višak hrane prikuplja i raspodjeljuje potrebitima. Može se odnositi na svježu hranu, gotove obroke, djelomično pripremljene proizvode, smrznutu hranu i slično. Donator je, dakle, poslovni subjekt koji donira hranu posredniku. Posrednik je registrirana neprofitna, humanitarna organizacija koja prikuplja hranu namijenjenu krajnjem primatelju. Primatelj može biti: socijalno ugrožena osoba, osoba pogođena elementarnom nepogodom ili prirodnom katastrofom, druga neprofitna organizacija koja pruža smještaj i prehranu, te druga osoba koja se nalazi u potrebi. Osim što kao donator pomažete plemenitom cilju, možete ostvariti i porezne olakšice. Donator ne obračunava PDV na doniranu hranu. Iznos vrijednosti donirane hrane koja se donira u skladu s Pravilnikom smatra se porezno priznatim rashodom. Donirati se može sva hrana koja je sigurna za konzumaciju, a to može biti: hrana pred istekom roka trajanja, s nedostatkom u pakiranju, označavanju ili masi, voće i povrće koje ne udovoljava standardu po izgledu i obliku te druga hrana neprikladna za prodaju, ali sigurna za konzumaciju. Doniranjem hrane pomaže se potrebitim građanima i okolišu.

Uključite se i Vi u lanac doniranja i već danas počnite mijenjati svoju okolinu i svijet nabolje!

Režija, ilustracija, animacija: Marina Braović Hajdarović

Scenarij: Vlatka Vincetić, Barbara Prprović, Marina Braović Hajdarović Čitala: Anamarija Horvat Šantl

Glazba: Poncije #pncj

Pročitajte još

Natječaj za volontiranje u podršci djeci pri učenju

Želite biti društveno korisni, a ne znate kako? Možete započeti tako da mijenjate svijet jednog …

Povećaj/smanji veličinu fonta