Svečano je otvoren Centar PrInOS

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nositelj je EU projekta financiranog u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, voditeljica projekta Vlatka Vincetić i Dubravka Kečkeš, ravnateljica Crvenog križa Čakovec predstavili su projekt u kojem će se pružati usluga organiziranog stanovanja namijenjenog beskućnicima koji će samostalno živjeti u pet stambenih jedinica, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana putem usluge poludnevnog boravka.

Također, u okviru Centra djeluje kuhinja u kojoj se pripremaju topli obroci za starije i nemoćne osobe te im se isti dostavljaju, čime je na terenu u potpunosti omogućeno pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Socijalne usluge koje se pružaju u Centru PrInOS su interaktivne i dinamizirane s ciljem preobrazbe iz statusa pasivnog primatelja skrbi u aktivnog i odgovornog korisnika.

U okviru projekta rekonstruiran je i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu. Zemljište je ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem da se beskućnicima omogući neovisan i dostojanstven život, a izvan gradskih ulica.

– Grad Čakovec kao županijsko središte, ali i cijela Međimurska županija, trebaju ovakav oblik skrbi, te vjerujem da će Centar u konačnici smanjiti ovisnost potrebitih osoba o zajednici. Smisao Centra nije samo osigurati smještaj osobama koje ostanu bez krova nad glavom već im pomoći da se što prije i bezbolnije, kroz radionice i programe vrate normalnom životu. Iako takvih osoba ima najviše na čakovečkom području, ovo je Centar za cijelo Međimurje te vrlo važnom smatram činjenicu da su se u sufinanciranje rada uključile sve naše jedinice lokalne samouprave. Dakle, cijelo Međimurje ovime ima riješen smještaj beskućnika i to ne više nekim ad hoc rješenjima, već sustavno, što uključuje brigu, skrb i pomoć da što prije stanu na noge – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Ovim projektom i novim Centrom, Međimurje je ponovno primjer dobre prakse. Napravili smo veliki iskorak u generalnoj socijalnoj politici i odnosu prema članovima naše zajednice i društva koji su najslabija karika. A uvijek su zajednica i društvo toliko jaki koliko je jaka i čvrsta ona slaba karika. Na ovaj način pokazali smo zajedništvo općina i gradova te kvalitetno iskorištavanje europskih sredstva – dodao je međimurski župan Matija Posavec.

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt pozdravio je projekt i rad Crvenog križa na međimurskom području, kao tek jedno od sedam društava koja su povukla zajednički oko 100 milijuna kuna za svoje investicije. „Ponosan sam na vas i ponosan sam na činjenicu da prvi u nizu novih objekata otvaramo upravo u Međimurju. Veseli me što ste prepoznali potrebu svoje zajednice, svih koji će gravitirati ovom Centru, a pritom ste dali najjači impuls gradu i najranjivijim skupinama. Moram primijetiti da u sredinama gdje postoje ovakvi sjajni ljudi i jaka podrška, tamo se i investira u kvalitetu života najugroženijih stanovnika, dok u siromašnim krajevima, pod siromaštvom mislim onom po idejama, nema želje da se stvari mijenjaju. Tamo gdje su najveće potrebe pozitivnih primjera je iznimno malo“, naglasio je predsjednik, čestitao cijeloj čakovečkoj ekipi Crvenog križa i poručio svima prisutnima da budu otvoreni te pomažu svim ljudima u zajednici. Ujedno je pozvao Međimurce i Čakovčane da svoje pozitivno iskustvo podijele s drugima, kako bi prema našem primjeru i ostali u zemlji napravili isti iskorak.

Pročitajte još

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu

KLASA: 550-13/24-01/02URBROJ: 2109-119-24-10U Čakovcu, 25.04.2024.godine Na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Navek …

Povećaj/smanji veličinu fonta