Zadnje objave postupaka jednostavne nabave

ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VELIKIH HLADNOĆA – PREPORUKE ZA JAVNOST

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

 

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194

 

Ili

Centar za žurne službe – 112

Studijska posjeta Crvenom križu u Augsburgu u sklopu projekta „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“

 

U sklopu projekta Za zajednicu – volonterski interventni timovi kojeg provodi ACT Grupa u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i Srednjom školom Čakovec, organizirana je trodnevna studijska posjeta Bavarskom Crvenom križu – podružnica Augsburg (Njemačka).

Fotografija Za zajednicu- Volonterski interventni timovi.

Cilj ove studijske posjete bio je upoznavanje s europskim primjerima dobre prakse u radu i edukaciji interventnih timova, regrutacijom volontera i radom s mladima. Projektni tim od 9 članova tako je u razdoblju od 27. do 30. studenog 2017. godine učio o strukturi i organizaciji institucija u Augsburgu koje se bave odgovorom na krizne situacije, a to su Crveni križ, odjeli za krizne situacije gradskih i županijskih vlasti te organizacije mladih.

Projektom Za zajednicu – volonterski interventni timovi nastoji se educirati i opremiti interventni tim Gradskog društva Crvenog križa Čakovec koji će u potpunosti biti spreman odgovoriti na izazove različitih kriznih situacija kao što su poplave ili migrantska kriza.

Radi povećanja učinkovitosti, ali i zaštite volontera od mogućih opasnosti za njihovo zdravlje i život, nužna je priprema volontera za intervenciju. Stoga je cilj projekta razviti kvalitetne programe školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama.

Tijekom tri dana studijske posjete od Mladeži Crvenog križa, ali i Savjeta mladih u Augsburgu, delegacija iz Hrvatske je učila kako organizirati rad mladih i volontera, kako ih motivirati da se uključe u volonterski rad i organizirati kvalitetne volonterske akcije. Osim toga, članovi i volonteri Bavarskog Crvenog križa u podružnici Augsburg prezentirali su im strukturu Crvenog križa u Bavarskoj i načelo da volonteri predstavljaju okosnicu organizacije i donose sve važne odluke u Odborima. S obzirom na to da volonteri i njihovi koordinatori trebaju biti educirani za obavljanje volonterskih aktivnosti, predstavljeni su priručnici i upute za edukacije i treninge poboljšanja rada volontera i koordinatora volontera.

Fotografija Za zajednicu- Volonterski interventni timovi.

Kako funkcioniraju interventni timovi Crvenog križa, koji u Njemačkoj imaju važnu ulogu u obliku hitne pomoći, prikazali su predstavnici Bavarskog Crvenog križa u Schwabmünchenu. Prezentiran je i rad službi spašavanja na vodi i planinama te načine na koje su službe spašavanja uključene u odgovore na probleme kriznih situacija u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Više informacija o tome predstavili su predstavnici Ureda za menadžment u kriznim situacijama u Bavarskoj koji djeluje u sklopu Bavarske županije.

Primjeri dobre prakse koje su članovi tima vidjeli i usvojili poslužit će kao smjernica prilikom kreiranja plana obuke interventnog tima i rada s volonterima. Projekt vrijedan 928.292,92 kuna financiran je u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., a provedba projektnih aktivnosti trajat će 18. mjeseci.

TRAŽE SE VOLONTERI

Povodom akcije Solidarnost na djelu u razdoblju od 09. do 15. 10. prikupljati će se prehrambeni artikli u trgovinama Kaufland. Traže se volonteri koji će sudjelovati u akciji.

Javiti se možete:
– putem Google obrasca: https://goo.gl/forms/kth8wluMT5LvRBLo1
– na broj: 040/ 395 248 ili 091 585 4909 (Barbara Prprović – koordinarica volontera)
– osobnim dolaskom u ured GDCK Čakovec, Kralja Tomislava 29

Skip to content