Služba traženja

Služba traženja kao osnovna djelatnost Crvenog križa spada uz prvu pomoć među najstarije aktivnosti ovog najvećeg humanitarnog pokreta u svijetu. Povijesno gledajući, već je i Henry Dunant uz organiziranje pružanja pomoći ranjenicima na bojnom polju kod Solferina, zapisivao posljednje poruke umirućih njihovim obiteljima.
Tijekom 135 godina aktivnog djelovanja u gotovo svim državama diljem svijeta, Služba traženja je danas organizirana na nacionalnom i međunarodnom planu i čini kompaktnu mrežu koja međusobno efikasno surađuje i koristi jedinstvenu metodologiju rada. Stalno proširujući sadržaj rada, Služba traženja osim u ratnim situacijama kada je u punoj funkciji, djeluje i u miru i pruža usluge građanima, primjerice u prirodnim katastrofama, velikim nesrećama i drugim izvanrednim situacijama.

U našoj zemlji aktivnosti Službe traženja kontinuirano se razvijaju i provode od 1878. godine od kada djeluje Crveni križ na ovim prostorima.
Uz brojna iskustva u primarnim poslovima traženja u ratovima diljem svijeta i uspostavljanju veza među članovima obitelji razdvojenim u različitim životnim okolnostima, Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa dodala je i najteže iskustvo, traženje vlastitih građana stradalih i nestalih na svom tlu u tijeku Domovinskog rata.

Tijekom tog teškog razdoblja pa sve do danas, Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa u punoj je funkciji pružanja pomoći građanstvu i svojim je radom obuhvaćala:
– traženje nestalih osoba,
– prijem obradu i distribuciju obiteljskih poruka,
– zbrinjavanje pri razmjenama zarobljenih i zatočenih,
– zaprimanje, obradu i odgovore na upite Nacionalnih društava i pojedinaca koji se odnose na usluge Službe traženja,
– sudjelovanje u pregovorima sa suprotnom stranom,
– neposredno komuniciranje i izvješćivanje obitelji o tijeku određenih postupaka posebno o pristupanju identifikaciji posmrtnih ostataka i davanju krvi za DNA metodu,
– prikupljanje ante-mortalnih podataka,
– organiziranje susreta i spajanje razdvojenih članova obitelji i niz drugih aktivnosti.

Unutarnja organizacija Službe traženja razvila se u mrežu koja djeluje na svim nivoima organizacionog ustroja Hrvatskog Crvenog križa i dostupna je svakom građaninu u mjestu gdje živi ili se privremeno nalazi, tako da neposredno može koristiti njene usluge.

Služba u svom radu primjenjuje jedinstvenu metodologiju rada, a ovisno o konkretnom slučaju surađuje s raznim državnim tijelima, institucijama, udrugama i drugim društvenim subjektima koji su dužni i mogu u okviru svog djelokruga rada pružiti određene informacije i drugu pomoć kako bi se traženje moglo uspješno obaviti. Suradnja i zajedništvo u radu Službi traženja ostvaruje se i na međunarodnom planu, ako se traženje odnosi na podatke i osobe koje su izvan granica naše zemlje. U tim slučajevima Nacionalni ured Službe traženja kao nadležan kontaktira direktno s Nacionalnim Službama traženja određene zemlje ili Međunarodnom Službom traženja u Alosenu i Središnjim uredom za traženje u Ženevi. Takova suradnja i zajedništvo u radu Službi traženja omogućuje da se sazna sudbina neke osobe bez obzira nalazi li se u zemlji ili izvan granica naše zemlje.
Sadržaj rada Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa danas, još uvijek se najvećim dijelom odnosi na traženje nestalih u Domovinskom ratu, drugim oružanim sukobima u svijetu, uključujući i pitanja u svezi II. svjetskog rata (provjere i izdavanje potvrda za vrijeme provedeno u zarobljeništvu i internaciji), na traženje nestalih u prirodnim nepogodama i na tzv. mirnodopska traženja članova obitelji koji su izgubili kontakt vezano za ekonomske, turističke i druge migracije.

Sve nabrojeno upućuje na brojnost i različitost zadaća koje obavlja Služba traženja, jer, na žalost, stoji činjenica da kada ratovi završe još godinama i desetljećima traju traženja i uporan i strpljiv rad djelatnika Službe traženja kako bi se mozaik života određene osobe popunio i saznala njegova sudbina.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećaj/smanji veličinu fonta