OTVORENJE OBJEKTA ZA PRIHVAT DONIRANE ROBE

U četvrtak, 2. ožujka u Ulici Vatroslava Lisinskog 2A u Čakovcu, ispod nadvožnjaka, bivša trgovina METSSA, 100 m od Trgovačkog centra Plodine otvorili smo objekt za prihvat donirane robe. Pred tim objektom su sat prije podneva u odorama Crvenog križa bili postrojeni pripadnici Interventne jedinice GDCK Čakovec i učenici 5. razreda Srednje medicinske škole Čakovec. Svečanom otvorenju nazočili su i aktivisti CK Međimurja, gradonačelnici i načelnici Međimurja te saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, međimurski župan Matija Posavec te predstavnici srodnih civilnih udruga iz Slovenije i Mađarske.

Objekt se sastoji od dviju većih prostorija i pet manjih. Veće služe za prihvat i skladištenje hrane te za opremu namijenjenu kriznim situacijama. Tu se nalazi dežuraona za interventni tim, sanitarni čvor, kancelarija, radiona i prostor za zapaljive tvari. Ukupno 230 m2. U sklopu kompleksa nalazi se garaža od 49 m2 koja također služi za privremeni prihvat roba i dobara. S prednje strane objekta nalaze se 6 parkirnih mjesta od koje jedno za osobe s invaliditetom te prostor za prihvat dvaju transportnih kamiona. Stražnja strana sastoji se od 150 m2 ograđenog višenamjenskog prostora. Objekt je pod video nadzorom i osiguran alarmnim sustavom.

Od opreme za katastrofe skladištimo sedam medicinskih šatora (6×5,6m), jedan promotivni (3x3m),  jedan za agregate (2x3m) te šest šatora za noćenje (5x3m). Posjedujemo 60 poljskih kreveta s pratećim rekvizitima (deke, vreće za spavanje, podlošci,…), 12 vrtnih garnitura te potrebni pribor za jelo i kuhanje kapaciteta za 150 osoba. Posjedujemo 12 aparata za isušivanje vlage, dva agregata s pratećim rasvjetnim tijelima te 5 štednjaka za kruta goriva namijenjenih grijanju i kuhanju u šatoru.

Od voznog parka posjedujemo Fiat Doblo, Fiat Ducato i Opel Vivaro. Dvije auto prikolice, viličar, visoko podizni paletar i dva ručna paletara.

U ovoj godini objekt je primio 75 tona mandarina i 100 tona jabuka koja su podijeljena potrebitim građanima.

Idući tjedan očekujemo prihvat prehrambenih i higijenskih paketa za korisnike minimalne zajamčene naknade za 5.280 korisnika koji će se dijeliti u tri navrata. Zorno, riječ je o oko 18 šlepera paketa. Radi se o najvećem humanitarnom projektu u Republici Hrvatskoj koje će se aktivnosti provoditi na području Međimurske županije.

Smatramo da će ovaj objekt podmiriti humanitarne potrebe cjelokupnog stanovništva Međimurske županije i šire.

Međimurski župan je rekao kako je ovo otvaranje zaokružilo sliku Međunarodnog dana civilne zaštite, a ovi ljudi ovdje su dokaz da nam volonteri trebaju pogotovo u onim najtežim situacijama i glede toga im se zahvalio i čestitao na humanosti. Stjepan Kovač se prisjetio uloge CK u vrijeme izbjegličkog vala 2015. godine te je i on uputio riječi zahvale za humanost. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Crvenog križa nabrojivši oblike njihove pomoći međimurskim humanitarcima.

Župan i gradonačelnik su u pratnji dr. Valkaj i dr. Dragutina Starčevića, predsjednika GDCK Čakovec, izvršili smotru Interventne jedinice i srednjoškolca, a potom su simboličnim rezanjem vrpce objekt i otvorili. Objekt je prihvatio sve goste i uzvanike na način što su u njemu degustirali vrsni gulaš.

 

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Povećaj/smanji veličinu fonta