Svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitamo njihov dan! Hvala vam!

Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Samo protekle godine prikupljeno je ukupno  152 302 doze u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te  33 403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv.

Bez darivatelja krvi nema zdrave i dostupne krvi stoga Hrvatski Crveni križ ulaže velike napore da ti ljudi budu prepoznati i cijenjeni kako bi i dalje darivali ono najvrjednije što imaju – krv.

„Naš je cilj, a to treba biti i cilj cijeloga društva, da darivatelje krvi zadržimo, ali i potaknemo druge ljude da postanu darivatelji, osobito mlade ljude. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima mi ne znamo kako je to kad nema krvi, a hitno je treba da bi se spasio nečiji život. Stoga Hrvatski Crveni križ provodi čitav niz aktivnosti kako bi se darivateljima omogućile određene povlastice u društvu jer ako itko to zaslužuje, onda su to oni“, navodi dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. 

Baš kao i na mnoge druge društvene sfere, pandemija u kojoj još uvijek djelujemo, ostavila je traga i na darivanje krvi. Broj prikupljenih doza krvi smanjen je za oko deset posto jer su brojni davatelji bili spriječeni odazvati se akcijama davanja krvi, posebno mladi.

„Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima pa smo zbog toga ostali bez dvije generacije maturanata kojima je to često prvi doticaj s darivanjem krvi.  Ove godine su se ponovo počele organizirati akcije u školama i na fakultetima i to nas jako veseli jer nema ljepšeg nego punoljetnost obilježiti darivanjem krvi. Poticanje mladih na dobrovoljno davanje krvi iznimno je važno jer je populacija darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj sve starija“, ističe dr. Jelić.

Duboko svijesni važnosti i uloge darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ svim plemenitim ljudima koji stoje iza bezbroj spašenih života, od srca čestita Dan dobrovoljnih davatelja krvi! Hvala vam!

Pročitajte još

Javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa

Stručni suradnik/ica u stambenim zajednicama pri Službi za humanitarnu djelatnost i socijalne usluge Gradskog društva Crvenog križa Čakovec …

Povećaj/smanji veličinu fonta