Održana završna konferencija “Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji”

U ponedjeljak, 30. kolovoza, u prostorijama Srednje škole Čakovec, održana je završna konferencija projekta „Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji“. Projekt smo provodili u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i SOS Dječjim selom Hrvatska.

Projekt je usmjeren na poboljšanje socijalne uključenosti pripadnika romske zajednice s područja Međimurske županije, a kroz pružanje psihosocijalne podrške te usluge savjetovanja i informiranja roditelja i djece.

Mobilni tim radio je direktno s obiteljima na individualnoj i obiteljskoj razini, a temeljem identificiranih potreba korisnika koje se odnose na osiguranje životnih uvjeta, uključivanje na tržište rada, informiranje o pravima iz sustava socijalne skrbi i obvezama koje proizlaze iz ostvarenih prava, odgojne metode roditeljstva, uključivanje djece u odgojno-obrazovne ustanove i osvještavanja važnosti uključenosti u obrazovne programe, poticanje i osvještavanje važnosti održavanja higijene,  briga o vlastitom zdravlju i zdravlju djece, informiranje o reproduktivnom zdravlju i metodama kontracepcije, osvještavanje o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola i opojnih sredstava, poticanje na razvoj tolerantnog i odgovornog odnosa s većinskim stanovništvom, prepoznavanje seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu. Projektom se obuhvatilo 134 korisnika s područja Međimurske županije. U sklopu rada Mobilnog tima poduzeto je 928 intervencija u obiteljima.

Sudionicima se također obratila Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec koji je imao ključnu ulogu pri identifikaciji i selekciji korisnika, a tijekom same provedbe projekta surađivao je s Mobilnim timom te mu pružao sve relevantne informacije.

Ispred SOS Dječjeg sela Hrvatska Asja Zenko, koordinatorica Programa jačanja obitelji, predstavila je rezultate evaluacije fokus grupa s roditeljima i djecom koja je pokazala  visoko zadovoljstvo korisnika dostupnošću i prisutnošću Mobilnog tima u njihovim obiteljima. Na koncu su i sami korisnici projekta predstavili svoje iskustvo i dobrobiti Mobilnog tima za njih.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te je važno naglasiti da se njegova provedba nastavlja i u narednom razdoblju.

Zahvaljujemo svim nazočnima, a posebice županu Matiji Posavcu te predstavnici resornog Ministarstva Ivani Stričević na prisustvovanju na završnoj konferenciji projekta.

Pročitajte još

ZAVRŠETAK PROJEKTA READY2HELP – PRIPREMA I ODGOVOR MLADIH NA KRIZNE SITUACIJE

Dvogodišnji Erasmus+ projekt Ready 2 Help – priprema i odgovor mladih na krizne situacije provodila su tri …

Povećaj/smanji veličinu fonta