Održana završna konferencija “Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji”

U ponedjeljak, 30. kolovoza, u prostorijama Srednje škole Čakovec, održana je završna konferencija projekta „Mobilni tim za podršku obiteljima u Međimurskoj županiji“. Projekt smo provodili u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Čakovec i SOS Dječjim selom Hrvatska.

Projekt je usmjeren na poboljšanje socijalne uključenosti pripadnika romske zajednice s područja Međimurske županije, a kroz pružanje psihosocijalne podrške te usluge savjetovanja i informiranja roditelja i djece.

Mobilni tim radio je direktno s obiteljima na individualnoj i obiteljskoj razini, a temeljem identificiranih potreba korisnika koje se odnose na osiguranje životnih uvjeta, uključivanje na tržište rada, informiranje o pravima iz sustava socijalne skrbi i obvezama koje proizlaze iz ostvarenih prava, odgojne metode roditeljstva, uključivanje djece u odgojno-obrazovne ustanove i osvještavanja važnosti uključenosti u obrazovne programe, poticanje i osvještavanje važnosti održavanja higijene,  briga o vlastitom zdravlju i zdravlju djece, informiranje o reproduktivnom zdravlju i metodama kontracepcije, osvještavanje o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola i opojnih sredstava, poticanje na razvoj tolerantnog i odgovornog odnosa s većinskim stanovništvom, prepoznavanje seksualnog iskorištavanja te drugih oblika nasilja s naglaskom na žene i djecu. Projektom se obuhvatilo 134 korisnika s područja Međimurske županije. U sklopu rada Mobilnog tima poduzeto je 928 intervencija u obiteljima.

Sudionicima se također obratila Alenka Bilić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec koji je imao ključnu ulogu pri identifikaciji i selekciji korisnika, a tijekom same provedbe projekta surađivao je s Mobilnim timom te mu pružao sve relevantne informacije.

Ispred SOS Dječjeg sela Hrvatska Asja Zenko, koordinatorica Programa jačanja obitelji, predstavila je rezultate evaluacije fokus grupa s roditeljima i djecom koja je pokazala  visoko zadovoljstvo korisnika dostupnošću i prisutnošću Mobilnog tima u njihovim obiteljima. Na koncu su i sami korisnici projekta predstavili svoje iskustvo i dobrobiti Mobilnog tima za njih.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te je važno naglasiti da se njegova provedba nastavlja i u narednom razdoblju.

Zahvaljujemo svim nazočnima, a posebice županu Matiji Posavcu te predstavnici resornog Ministarstva Ivani Stričević na prisustvovanju na završnoj konferenciji projekta.

Pročitajte još

Održana edukacija na temu Jačanje kapaciteta za vrijeme kriznih situacija

Prošli tjedan održan je prvi dio edukacije djelatnika u sklopu projekta Ready2Respond – poboljšanje pripreme …

Povećaj/smanji veličinu fonta