Prva pomoć

Prva pomoć je tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa.

Cilj ove djelatnosti je kontinuiranom edukacijom osposobiti što veći broj građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama ozljeda i naglo nastupajućih bolesti, jer pravodobno i na pravilan način pružena prva pomoć smanjuje trajanje liječenja, sprečava ili ublažava invalidnost, a nerijetko spašava život.
Hrvatski Crveni križ sa svojim tečajevima prve pomoći namijenjenima cjelokupnoj populaciji, ima u Hrvatskoj vodeću ulogu u širenju znanja i popularizaciji prve pomoći.

Tečajevi se razlikuju po broju sati trajanja obuke i odabranim temama, ovisno o tome kojoj su populaciji namijenjeni. To omogućava svim građanima u Hrvatskoj da se u skladu sa svojim interesima i potrebama uključe u jedan od tečajeva.

U provedbi tečajeva prve pomoći na cjelovitom području Hrvatske sudjeluje Hrvatski Crveni križ izravno ili putem društava Crvenog križa.
Ne znate pružiti prvu pomoć, a želite naučiti?
Želite obnoviti vaše dosadašnje znanje prve pomoći?

Uključite se, u skladu sa svojim interesima i potrebama na jedan od ponuđenih tečajeva prve pomoći!
Vježbanje praktičnih postupaka, kojima obiluje prva pomoć, uz stručnu pomoć predavača – instruktora, nezamjenjiv je način učenja prve pomoći.

Tečaj za osposobljavanje predavača prve pomoći

1.Tečaj za osposobljavanje doktora medicine za predavače iz nastavnog predmeta “Pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći”.
Tečaj je namijenjen doktorima medicine koji imaju sklonosti i želje podučavati kandidate za vozače u auto-školama. Nakon odslušanog seminara i položenog ispita polaznici tečaja dobivaju licencu predavača prve pomoći u auto-školama.
Osposobljavanja doktora medicine za predavače temelji se na odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/2004).

Tečajevi za osposobljavanje građana u pružanju prve pomoći

1. Osnovni tečaj za osposobljavanje građana u pružanju prve pomoći
Program ovog tečaja prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa dobio je 2001. godine licencu Europskog referalnog centra za prvu pomoć. Tečaj u trajanju od 14 sati namijenjen je svim građanima koji žele steći znanje prve pomoći.

2. Tečaj za osposobljavanje kandidata za vozače u auto-školama
Tečaj se provodi kao sastavni dio osposobljavanja kandidata za vozače u auto-školama, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/04), Pravilnikom o osposobljavanju kandidata za vozače na motorni pogon iz nastavnog predmeta pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nezgodi (NN 59/98), te ostalim važećim Pravilnicima u trajanju od najmanje 9 nastavnih sati.

3. Tečaj za osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći na radu
Provodi se u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu (NN 59/96) i Pravilnikom (NN 56/83).
Nakon tečaja izdaje se uvjerenje o osposobljenosti radnika za pružanje prve pomoći na radu.

4. Obuka prve pomoći za djecu u osnovnim školama i za mladež u srednjim školama
Trenutno ne postoje standardizirani programi obuke prve pomoći za djecu i mladež. Obuka se provodi na razne načine, a najčešće kao dio programa za mladež.

5. Tečaj za osposobljavanje ekipa prve pomoći za izvršavanje zadaća u slučaju velikih prirodnih, ekoloških i drugih nesreća, epidemija i oružanih sukoba

6. Tečaj prve pomoći za obnovu znanja
S vremenom se gubi dio stečenog znanja i vještina prve pomoći.
Obnova znanja nužna je za održavanje kvalitete znanja, koja omogućava spremno djelovanje u slučaju potrebe.

7. Program prve pomoći za spasioce na vodi
Osposobljavanje iz prve pomoći sastavni je i obavezni dio osposobljavanja spasioca na vodi, Nakon tečaja u trajanju od 20 sati polaže se ispit koji se sastoji od pismenog, usmenog i praktičnog dijela. Položeni ispit iz prve pomoć je jedan od uvjeta za izdavanje uvjerenja o osposobljenosti za spasioca na vodi. Služba spašavanja

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećaj/smanji veličinu fonta