Zdravstveni programi

1. Borba protiv ovisnosti

Unutar društava Crvenog križa u Hrvatskoj djeluju Savjetovališta za prevenciju i suzbijanje bolesti ovisnosti.

U Savjetovalištima rade stručnjaci (liječnici, psihijatri, psiholozi, socijalni pedagozi, socijalni radnici, više medicinske sestre) koji obavljaju psihološki savjetodavni rad za probleme ovisnosti u vidu individualnih i grupnih terapija. Savjetovališta rade dvaput tjedno u poslijepodnevnim satima, a savjeti se mogu dobiti i putem telefona.
Stručna pomoć i podrška pružaju se: svim zainteresiranim osobama koje imaju probleme s konzumacijom alkohola, opojnih droga i cigareta; njihovim partnerima i članovima obitelji; maloljetnim osobama kojima je izrečena mjera suca za prekršaje; roditeljima i djeci zbog narušenih obiteljskih odnosa; mladima zbog lošeg uspjeha u školi; osobama s psihičkim problemima i sl.
Osim u Savjetovalištima, rad s ovisnicima o opojnim drogama i alkoholu odvija se i u Klubovima za ranije liječene ovisnike. U Klubovima se djeluje na temelju principa i tehnika grupnog rada i terapijske zajednice. U rad Klubova uključene su ranije liječene osobe u fazi apstinencije, a po završenom liječenju radi praćenja procesa oporavka, održavanja apstinencijskog ponašanja, rehabilitacije i resocijalizacije.

Jedno od područja djelovanja društava su i preventivne aktivnosti koje obuhvaćaju niz tribina, predavanja i radionica na temu ovisnosti, a organiziraju se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Na taj način podiže se svijest lokalne zajednice o postojanju problema, educiranost o problematici ovisnosti te se roditelje, profesore i učenike usmjerava na komunikaciju i razvoj socijalnih vještina i zdravog stila života.

Najbliže savjetovalište:
VARAŽDIN
Stanka Vraza 8
042/ 214 496

2. Prevencija za HIV (AIDS)

Hrvatski Crveni križ je punopravni član Nacionalnog povjerenstva za HIV/AIDS pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Sve aktivnosti vezane uz problematiku HIV/AIDS-a odvijaju se sukladno nacionalnoj strategiji borbe protiv HIV/AIDS-a koordiniranoj od strane Ministarstva zdravstva.

Javno zdravstvene edukativne djelatnosti sastoje se od informiranja i educiranja pučanstva o HIV/AIDS-u. Tijekom čitave godine, a posebice povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, 1. 12., županijska, općinska, gradska društva Crvenog križa organiziraju tribine, predavanja, radio ili TV emisije. Tada se distribuiraju javno zdravstveni informativni leci, posteri, označivači za knjige, kondomi.

Hrvatski Crveni križ direktno surađuje sa udrugom oboljelih od HIV/AIDS-a – HUHUV, kao i s odjelom za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti, Klaićeva, Zagreb, u provođenju edukativnog programa “Memo AIDS”.

Provodenjem programa smanjenja šteta (“harm reduction” programi u Zagrebu i Zadru) za potrebe aktivne populacije i. v. ovisnika o teškim drogama, uključujući savjetovanja, besplatna i anonimna testiranja na HIV/AIDS, upućivanjem klijenata na institucije Zavoda za javno zdravstvo i centre za testiranje i savjetovanje, HCK aktivno provodi preventivne programe vezane uz HIV/AIDS među populacijom povećanog rizika, populacijom i.v. korisnika droga.

3. Programi smanjenja šteta

Programi smanjenja šteta – HARM REDUCTION programi – su visoko specifični programi namijenjeni populaciji životnog stila visokog rizika, aktivnim intravenskim korisnicima droga. Harm Reduction programi sastavni su dio javno-zdravstvenih aktivnosti prihvaćenih od Sabora RH 1996. g. te priznatih i poticanih od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.
Definicija Harm Reduction politike: «Harm Reduction je politika prema drogama koja se usredotočuje na štetne posljedice koje nastaju uslijed korištenja ilegalnih droga. Ako korisnik/korisnica droga ne želi, ili ne može prestati sa uzimanjem droga, društvo treba smanjiti štetne posljedice koje nastaju kod pojedinca i cjelokupne zajednice.»

Glavni cilj Harm Reduction aktivnosti je smanjivanje mogućnosti širenja krvlju prenosivih bolesti HIV/AIDS-a, hepatitisa B, hepatitisa C. U populaciji intravenskih ovisnika u RH 80% ih je hepatitis C i hepatitis B (+), a 1% ih je HIV (+) pozitivno. Glavni način prenošenja tih bolesti u populaciji intravenskih ovisnika je zajedničko korištenje pribora za injiciranje droga.
Hrvatski Crveni križ od 1998g. provodi Harm Reduction programe u Zagrebu i Zadru. Programi se sastoje od aktivnosti besplatne i anonimne zamjene štrcaljki i igala za potrebe aktivnih intravenskih korisnika droga (Needle Exchange Program-NEP). U sklopu programa korisnici osim zamjene pribora za injiciranje mogu dobiti savjetovanja, psihološku pomoć, mogućnost testiranja na HIV/AIDS, hepatitis B, hepatitis C, kao i pomoć za daljnje postupke liječenja bolesti ovisnosti, ako to žele.

Adrese programa smanjenja šteta Hrvatskog Crvenog križa:

ZAGREB – Dubravkin trg 11 (nasuprot autobusnog kolodvora).
Radno vrijeme: pon. – pet. 12h – 17h .
Tel. 01 618 42 74.

ZADAR – Don Ive Prodana 12
Radno vrijeme: pon. – pet. 10h – 16h .
Tel. 023 318 152.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećaj/smanji veličinu fonta