Važne upute za zaštitu od širenja zaraze koronavirusom na jednom mjestu

30.03.2020.

S ciljem sprečavanja širenja epidemije koronavirusa donesene su brojne izvanredne mjere. U nastavku teksta donosimo vam važne upute vezane uz zaštitu vlastitoga i zdravlja drugih osoba.

Za starije i nemoćne osobe

Kako su starije osobe i kronični bolesnici u većem riziku od koronavirusa, Hrvatski Crveni križ i 131 društvo Crvenog križa redovito ih obilaze i osiguravaju im osnovne životne potrepštine. Upute za starije osobe i kronične bolesnike pročitajte ovdje.

Svi oni koji trebaju pomoć, a nisu obuhvaćeni programom Pomoći u kući, mogu kontaktirati najbliže društvo Crvenoga križa i na taj način dobiti odgovarajuću podršku. Kontakt vama najbližeg društva Crvenog križa dostupan je na linku.

S obzirom na brojne građane koji se zbog epidemije koronavirusa samoorganiziraju kako bi pružili pomoć starijim i nemoćnim osobama, u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ izradio je dva letka. Cilj je bio omogućiti savjete za pružatelje, ali i primatelje pomoći. Letci su dostupni na sljedećem linku.

S ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je upute o sprečavanju i suzbijanju epidemije koronavirusa u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi. 

Među ostalim, upute podrazumijevaju redovite pojačane mjere čišćenja i dezinfekcije prostora, ulazak u dom isključivo zaposlenicima ustanove te službenim osobama u svrhu redovitog obavljanja djelatnosti i druge. Upute su dostupne na linku.

Socijalno distanciranje

Na snazi su i protuepidemijske mjere te stroge mjere socijalnog distanciranja. One podrazumijevaju izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru kao i zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu te obustavu odnosno ograničenje rada mnogih djelatnosti. Više informacija dostupno je ovdje.

Osim navedenoga, u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa ključna je samozaštita te je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore. Preporuke pronađite ovdje.

Za razliku od spomenutih, mjere za osobe kojima je određena samoizolacija provode se s ciljem sprečavanja daljnjeg širenja zaraze koronavirusa i oboljenja od COVID-19, a podrazumijevaju 14 dana ne kretanja iz doma i brojna druga obligatorna ograničenja. Pročitajte što trebate znati o samoizolaciji na ovome linku.

Upute za poslodavce

U kontekstu poslovanja i zaštite djelatnika, svi poslodavci koji su to u mogućnosti moraju poduzeti mjere navedene na sljedećoj poveznici.

Pročitajte još

Natječaj za volontiranje u podršci djeci pri učenju

Želite biti društveno korisni, a ne znate kako? Možete započeti tako da mijenjate svijet jednog …

Povećaj/smanji veličinu fonta